Categories
gezondheid

Dromen

First entries in the dream journal are a fact.Een van de grootste mysteries die we nog hebben en daarom ook enorm populair is (zie Inception): Dromen, de dagelijkse schoonmaak en verwerking van alles wat er in die zwarte doos van ons zit. Onlangs zag ik op Discovery HD (yeah, wat een upgrade bij Telenet naar Fibernet 40 niet allemaal met zich meebrengt) een programma over dromen. Ik hou van kanalen als National Geographic en Discovery, ze zorgen er voor dat je altijd wel naar iets kan kijken.
Maar terug over dat programma, een van de zaken die ze daar aanhaalden is lucid dreaming.

Je hebt het ongetwijfeld ook al meegemaakt dat je tijdens een droom beseft dat je aan het dromen bent. Dit zou het walhalla van creativiteit wel eens kunnen zijn want alle wereldse limieten vallen weg en je krijgt vrij spel in een setting die enorm realistisch aanvoelt. Maar hoe krijgen we zo een klare droom? Om nog maar te zwijgen over het controle krijgen van je omgeving eens je beseft dat je aan het dromen bent.

Blijkt dat er best wat technieken voor bestaan. En eerlijk gezegd lijken de technieken met het meeste kans op slagen er die te veel van me zouden vragen. Behalve eentje: een droomdagboek. Vroeger droomde ik veel en hevig en dat doe ik niet meer. Al een hele tijd niet. Maar de wetenschap spreekt me tegen: ik droom altijd, zelfs een paar keer per nacht, ik herinner me ze gewoon niet. En daar kan een droopdagboek bij helpen.

Door je dromen bij te houden, zal je ze beter herinneren. Klinkt logisch, maar dan moet je er ook aan beginnen. Dus ligt er sinds een paar nachten een moleskine naast het bed. Hoe het de eerste nachten is gelopen:

  • Na de eerste nacht: compleet vergeten dat er een schriftje lag en in de verste verte geen herinnering van een droom.
  • Na de tweede nacht wakker geworden met een vage herinnering
  • Tijdens de derde nacht om 4u wakker geworden om een droom op te schrijven
  • Na de derde nacht: droom opgeschreven

No shit, die derde nacht was deze nacht. Toeval dat ik me plots een droom herinner, wat zeg ik, twee dromen? Waarschijnlijk, maar wat geen toeval kan zijn is dat ik bij het wakker worden haast automatisch naar het schriftje greep. Om een of andere reden ben ik me (al) bewust van dat schriftje naast mijn bed. Dit verrast me en maakt me ENORM benieuwd naar hoe dit verder zal gaan. Zeker als ik zie wat voor freaky dingen ik opgeschreven heb.

En wie weet is het genoeg om toch wat lucid dreams te kunnen beleven?