BAD08: Kiva

Samen kunnen bloggers een duidelijk signaal geven, een discussie starten en misschien zelfs, wie weet, een beetje een verschil maken. Het is in dat licht dat Blog Action Day in het leven werd geroepen. Elk jaar zal een ander thema de blogosfeer inpalmen en dit jaar gaat het om armoede.

kiva Een van de projecten die je daarom vandaag veel zal zien opduiken is Kiva. Ook ik wil deze in de kijker zetten, en ga daarom niet echt origineel uit de hoek komen, maar dat doet er niet toe, dit project is de moeite waard om eens te bekijken.
Bij Kiva zet je een bedrag op je rekening dat je daarna zal uitlenen aan projecten van jou keuze. Ik neem mezelf even als voorbeeld.

Enkele maanden geleden opende ik een account en stortte ik $25. Ik ging dan op zoek naar mensen die een lening konden gebruiken in de lijst die Kiva ter beschikking stelt. Daar vond ik Waly Sene, een veehouder in Senegal die geld zocht om een rund te kunnen kopen. Ik leende hem mijn geld en wist dat hij het op een half jaar ging trachten terug te betalen. Ik was er best gerust in, want ik kon lezen dat Waly Sene niet aan zijn proefstuk was en reeds 6 leningen via Kiva aangegaan was, allen netjes op tijd terugbetaald. Ondertussen heeft hij trouwens al reeds de helft terug betaald.

En daarna? Wel, dat is het leuke, die keuze ligt bij mij. Ofwel neem ik het terug op paypal, ofwel help ik iemand anders. En wees maar gerust dat ik het laatste zal doen. Meer zelfs, ik ga vandaag mijn krediet op Kiva verdubbelen.
Het verschil met andere mooie doelen, zoals het Rode Kruis, is dat je hier meer het gevoel hebt dat je iemand echt helpt. Je hebt een gezicht, een specifiek doel.

Check it out.
(Oh, en join Team Belgium!)

12 thoughts on “BAD08: Kiva”

  1. Zalig initiatief! Count me in. Ik zie dat ze door hun traffic spike vandaag alle openstaande initiatieven al ingevuld hebben gekregen – nice! Blog Action Day héérscht!

  2. Als ik het goed zie, is er deze week 700 000$ geleend. Impressive indeed.
    Heb ondertussen de daad bij het woord gevoerd en 25$ geleend aan een Togo-aan die een CD-winkel probeert op te starten.

  3. heb vorig jaar ook 25 dollar overgemaakt kiva en uitgeleend aan een boer uit de derde wereld. Heb het geld netjes teruggekregen en inmiddels alweer in een ander project gestoken. het mooie is dat microkrediet in dat soort landen vaak bijna niet te betalen is (15 procent +) en jij kan die mensen enorm helpen door ze “gratis” geld te lenen zodat ze zelf aan de slag kunnen ipv een paar voedselpakketten op te sturen.

  4. Pingback: Kiva at blogwolf

Comments are closed.