Categories
Actueel

Pasen

Pasen nadert. Vandaag is het Goede Vrijdag. Even recapituleren wat dat allemaal wil zeggen (Dit naar aanleiding van een gesprek gisteren aan tafel bij mijn ouders).

  • Witte Donderdag: Begin van het lijden van Christus.
  • Goede Vrijdag: Het sterven aan het kruis.
  • Stille Zaterdag: Grafrust (zo noemt Wikipedia het toch).
  • Pasen: Opstanding.

Goed, tot zover zijn we mee. Nu hebben we 40 dagen tot Hemelvaart en een 50 tot Pinksteren.
Nu vraag ik (en nog mensen) mij af wat hij dien 40 dagen nog op aarde liggen doe. We weten dat hij een paar keer aan de apostelen verschenen is, maar daar blijft het dan ook bij.

Enige gelovige achter het scherm?

22 replies on “Pasen”

Hij is in die periode niet meer op aarde, denk ik, maar hij zit dan al “aan de rechterhand van God de almachtige vader”. Op Hemelvaart daalt hij af uit de hemel om zijn apostelen op te roepen de blijde boodschap te verkondigen. Wat er precies gebeurde op Pinksteren, zou ik nog eens moeten nakijken.

Hetgeen je omschrijft is juist Pinksteren, die vurige tongen. Bij Hemelvaart neemt hij plaats aan de rechterhand van de Vader.

En hij is ook nog verschenen aan twee wandelaars in die periode.

40 is trouwens een getal in de bijbel dat je niet letterlijk moet nemen. Het betekent gewoon “lang” of “veel”. Mozes heeft dus vele jaren door de woestijn gelopen, niet per se exact 40.

Wat ik erg vind, is dat Jezus op 25 december geboren is en dat hij vandaag al gestorven is. De sukkelaar heeft geen 5 maanden op de aardbol rondgelopen. Vandaar dat ik het ook raar vind dat er zoveel boeken over geschreven zijn… ;-)

@Stefaan: klopt niet wat je zegt. Het is wat Clopin zegt, aangevuld met wat Dikkie zegt.

Die 40 dagen moet inderdaad niet letterlijk genomen worden. In de periode tussen Pasen en Hemelvaart, heeft Jezus nog op aarde vertoefd, om als het ware de Blijde Boodschap van de wederopstanding te belichamen. In die tijd is hij bij zijn apostelen geweest, heeft hij ongelovige Thomas lik op stuk gegeven, is hij verschenen aan de Emma?sgangers (waar Dikkie naar verwijst), …

Na een periode op aarde is hij tenslotte opgevaren ten hemel, waarna hij nog één keer als Heilige Geest (de vurige tongen) neergedaald is over de gelovigen. Na de Terhemelopneming van Jezus was iedereen teruggetrokken en stil, en pas na het Pinksterengebeuren had iedereen de vurige moed om het woord te verspreiden, en kon niemand nog zwijgen.

Trouwens… als je het lijstje van de Goede Week compleet wil maken, dien je Palmzondag (vorige zondag) ook nog te vermelden: de dag waarop Jezus Jeruzalem binnenkwam, toen nog toegejuicht en toegewuifd door palmtakken. Op vier dagen tijd van koning naar martelaar – het kan verkeren…

En terwijl we dan toch aan het aanvullen (of muggeziften :)) zijn: Witte Donderdag symboliseert vooral het Laatste Avondmaal, een heel vredige bedoening. Na dat avondmaal is Jezus in de hof van Olijven verraden door Judas, en dat luidt inderdaad het begin van het lijden in.

Zalig Pasen, iedereen.

@Ben: lol
@Dikkie en Karel: bedankt voor de toelichting! En ook, uiteraard, aan iedereen een Zalig Pasen. Dat er veel eieren mogen sneuvelen.

Dit wil ook zeggen dat mijn eerste Sinksenfoor sinds ik op het Zuid woon aan het naderen is… Ik hou mijn hart vast.

blijkbaar zijn er veel mensen die niet meer weten wat pasen is. een artikel deze week in de standaard deed een enquette over de betekenis en de meesten dachten dat jezus niks te maken had met pasen :s sommigen meenden zelfs dat pasen het feest van het ei was!

Hier is Pasen dit jaar een gewone werkendag dit jaar. En paaseieren schijnen ze hier al helemaal niet te kennen :(

@Karel: alweer een interessante uitleg, jij moet het onderwijs in!

Hij is in die periode niet meer op aarde, denk ik, maar hij zit dan al “aan de rechterhand van God de almachtige vader”. Op Hemelvaart daalt hij af uit de hemel om zijn apostelen op te roepen de blijde boodschap te verkondigen. Wat er precies gebeurde op Pinksteren, zou ik nog eens moeten nakijken.

En hij is ook nog verschenen aan twee wandelaars in die periode.

40 is trouwens een getal in de bijbel dat je niet letterlijk moet nemen. Het betekent gewoon “lang” of “veel”. Mozes heeft dus vele jaren door de woestijn gelopen, niet per se exact 40.

Wat ik erg vind, is dat Jezus op 25 december geboren is en dat hij vandaag al gestorven is. De sukkelaar heeft geen 5 maanden op de aardbol rondgelopen. Vandaar dat ik het ook raar vind dat er zoveel boeken over geschreven zijn… ;-)

@Stefaan: klopt niet wat je zegt. Het is wat Clopin zegt, aangevuld met wat Dikkie zegt.

Die 40 dagen moet inderdaad niet letterlijk genomen worden. In de periode tussen Pasen en Hemelvaart, heeft Jezus nog op aarde vertoefd, om als het ware de Blijde Boodschap van de wederopstanding te belichamen. In die tijd is hij bij zijn apostelen geweest, heeft hij ongelovige Thomas lik op stuk gegeven, is hij verschenen aan de Emma?sgangers (waar Dikkie naar verwijst), …

Na een periode op aarde is hij tenslotte opgevaren ten hemel, waarna hij nog één keer als Heilige Geest (de vurige tongen) neergedaald is over de gelovigen. Na de Terhemelopneming van Jezus was iedereen teruggetrokken en stil, en pas na het Pinksterengebeuren had iedereen de vurige moed om het woord te verspreiden, en kon niemand nog zwijgen.

Trouwens… als je het lijstje van de Goede Week compleet wil maken, dien je Palmzondag (vorige zondag) ook nog te vermelden: de dag waarop Jezus Jeruzalem binnenkwam, toen nog toegejuicht en toegewuifd door palmtakken. Op vier dagen tijd van koning naar martelaar – het kan verkeren…

En terwijl we dan toch aan het aanvullen (of muggeziften :)) zijn: Witte Donderdag symboliseert vooral het Laatste Avondmaal, een heel vredige bedoening. Na dat avondmaal is Jezus in de hof van Olijven verraden door Judas, en dat luidt inderdaad het begin van het lijden in.

Zalig Pasen, iedereen.

@Ben: lol
@Dikkie en Karel: bedankt voor de toelichting! En ook, uiteraard, aan iedereen een Zalig Pasen. Dat er veel eieren mogen sneuvelen.

Dit wil ook zeggen dat mijn eerste Sinksenfoor sinds ik op het Zuid woon aan het naderen is… Ik hou mijn hart vast.

blijkbaar zijn er veel mensen die niet meer weten wat pasen is. een artikel deze week in de standaard deed een enquette over de betekenis en de meesten dachten dat jezus niks te maken had met pasen :s sommigen meenden zelfs dat pasen het feest van het ei was!

Hier is Pasen dit jaar een gewone werkendag dit jaar. En paaseieren schijnen ze hier al helemaal niet te kennen :(

@Karel: alweer een interessante uitleg, jij moet het onderwijs in!

Gek, toevallig heb ik zondag hetzelfde gesprek gehad met m’n ouders, en me hetzelfde afgevraagd. Ik was altijd van mening dat Jezus na de verrijzenis gewoon terugging naar de hemel. Mijn vader, die ook zéér katoliek is opgevoed, wist me te vertellen dat jezus in die paar weken tussen Pasen en Onze-Heer-Hemelvaart ‘zich nu en dan aan verschillende mensen heeft laten zien’ :D
Dat die 40 dagen stonden voor ‘lang’ dat wist ik niet. Dat hij ‘ongeloofelijke’ Thomas in die periode terechtwees wist ik ook niet. Dus ik heb hier weer één en ander bijgeleerd.
Maar, atheïst die ik ben, voor mij is Pasen toch gewoon die dag van die chocolatte eikes! ;)

Gek, toevallig heb ik zondag hetzelfde gesprek gehad met m'n ouders, en me hetzelfde afgevraagd. Ik was altijd van mening dat Jezus na de verrijzenis gewoon terugging naar de hemel. Mijn vader, die ook zéér katoliek is opgevoed, wist me te vertellen dat jezus in die paar weken tussen Pasen en Onze-Heer-Hemelvaart 'zich nu en dan aan verschillende mensen heeft laten zien' :D
Dat die 40 dagen stonden voor 'lang' dat wist ik niet. Dat hij 'ongeloofelijke' Thomas in die periode terechtwees wist ik ook niet. Dus ik heb hier weer één en ander bijgeleerd.
Maar, atheïst die ik ben, voor mij is Pasen toch gewoon die dag van die chocolatte eikes! ;)

Comments are closed.