Categories
Tech/Science

FON ervaring

Mijn ervaringen met FON? Niet echt bijster veel ervaring mee omdat ik nog niet veel gebruikers op mijn router heb mogen verwelkomen. Maar laat me even schetsen hoe het in zijn werk gaat en wat de mogelijkheden zijn.
Je installeert dus de Fonera, de wireless router die 2 SSID’s zal bevatten: 1 publieke en 1 persoonlijke. Bij het registreren van je router kies je op welke manier je deze gaat gebruiken. Ofwel deel je de verbinding (LINUS), ofwel stel je ze open voor anderen om tegen betaling te kunnen surfen (BILL). Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen uiteraard. Als LINUS geniet je van alle fon-hotspots en kan je dus op vele plaatsen in de wereld aan gratis internet geraken, de BILL keuze kan je geld laten opbrengen maar geeft je niet de mogelijkheid overal zomaar op te kunnen. Voor wat, hoort wat uiteraard. En ik denk niet dat je veel geld gaat verdienen met de BILL keuze ;)
De dekking is vrij goed en wordt steeds beter. Hieronder kan je een paar maps vinden van enkele Belgische steden, en ter vergelijking heb ik Londen er ook even bijgezet:
Brussels FON MapAntwerp FON MapGent FON MapLondon FON Map
Dus, je hebt je router staan, je gaat op reis en je kunt overal op de FON routers surfen. En zo ook de mensen bij jou (we gaan er even van uit dat je LINUS bent). Hoe zit het nu juist met controle?
FON LogWant eigenlijk kan ik nu iedereen zijn bandbreedte gaan opgebruiken, niet? Uiteraard is dat niet echt de bedoeling, maar toch zijn er enkele controle’s ingebouwd zodat je toch wat zekerheid hebt. Zo is er de mogelijkheid je bandbreedte te beperken. Jammer hier is dat 512k het minste is, wat ik toch iets aan de hoge kant vind. Verder heb je ook nog een complete log van alle personen die van je router gebruik hebben gemaakt. Zo kan je toch snel de snodaards detecteren.FON bandwidth
Als er iemand op je router komt en wil gebruikmaken van je verbinding moet deze inloggen. Je komt dus zowiezo eerst op een pagina van je router die je zelf wat kan aanpassen (hoewel die personalisatie als LINUS vrij beperkt is). Zo kan je bijvoorbeeld jou blog zowiezo publiek beschikbaar maken, ook aan diegene die niet inloggen. Let op, ook niet-Fon leden (de zogenaamde ALIENS) kunnen surfen via je router tegen betaling. Daar zie je niets als LINUS niets van. Als BILL strijk je 50% van de kosten wel op.
FON Family & friendsVrienden en familie kan je ook een toegangspas geven zodat het voor hen iets gemakkelijker gaat om tijdens de kalkoen de mail te checken.
Op dit moment is er zo goed als niemand die van mijn router gebruik heeft gemaakt, dus wat load betreft heb ik geen enkele klacht.
Voor sommigen is het misschien wat overdreven om NOG een extra wireless router in hun kast bij te zetten. Daarom kan je jou router misschien wel omvormen tot een FON-router.
Zoals je kan zien zijn er mogelijkheden zat en zal het idee blijven groeien. Google en Skype hebben zich al achter het project gezet en zeker voor Skype zie ik het nut er van in. Wat zie ik als mogelijke verbeteringen op dit punt? Het blokkeren van users die teveel misbruik maken. Zoals ik al zei heb ik er nog geen last van, maar je weet maar nooit.
Zijn er nog vragen? :)

16 replies on “FON ervaring”

Je staat tussen het lijstje dus… zodra het aan jou is krijg je het in de bus. geef wel een seintje als je het al via een andere weg moest in huis hebben gehaald!

Je staat tussen het lijstje dus… zodra het aan jou is krijg je het in de bus. geef wel een seintje als je het al via een andere weg moest in huis hebben gehaald!

Ook nog steeds zeer geïnteresseerd. Ik vraag me enkel af hoe het zit met de legale aspecten.
Gebruikers die uw verbinding gebruiken voor illegale doeleinden. Als aanbieder, en de persoon aan wie het IP-adres verbonden zit je wel met de gebakken peren vermoed ik?

Ook nog steeds zeer geïnteresseerd. Ik vraag me enkel af hoe het zit met de legale aspecten.
Gebruikers die uw verbinding gebruiken voor illegale doeleinden. Als aanbieder, en de persoon aan wie het IP-adres verbonden zit je wel met de gebakken peren vermoed ik?

Bwa, dat weet ik zo nog niet. Je hebt een log die duidelijk aangeeft van wanneer tot wanneer iemand op je lijn gezeten heeft. Maar hoe je gaat bewijzen dat hij/zij het was en niet jij is een ander paar mouwen ;)

Bwa, dat weet ik zo nog niet. Je hebt een log die duidelijk aangeeft van wanneer tot wanneer iemand op je lijn gezeten heeft. Maar hoe je gaat bewijzen dat hij/zij het was en niet jij is een ander paar mouwen ;)

Kan je naast de bandbreedte ook het volume beperken bv x gig/maand?

Ik ben ook wel geïnteresseerd om Linus te worden, dus als ik iemand zijn vriendje mag worden ;-)

Kan je naast de bandbreedte ook het volume beperken bv x gig/maand?

Ik ben ook wel geïnteresseerd om Linus te worden, dus als ik iemand zijn vriendje mag worden ;-)

Comments are closed.